top of page
Zoeken

HBO diploma is een eis. HO, STOP EN KAP HIERMEE!

Wist je dat sommige mensen wel hun hbo diploma willen behalen, maar daar niet de mogelijkheid voor hebben?


Omdat ze bijvoorbeeld geen geld hebben om een studie te betalen?

- Als je nu denkt: yoehoe, we wonen in Nederland, er is toch studiefinanciering? Dan heb jij nog nooit in de positie gezeten dat je geen boodschappen kon kopen.


Of omdat ze bijvoorbeeld voor het gezin moeten zorgen door een overleden ouder?

- Als je nu denkt: hallo, je moet ook aan jezelf denken en je hebt toch familie? Dan heb jij nog nooit in de positie gezeten dat je je remy alleen op de wereld voelt en je 2 kleine peuters moet troosten, omdat mama er niet meer is.


Of omdat ze bijvoorbeeld nooit een rolmodel in hun leven hebben gehad en daardoor niet op het idee zijn gekomen?

- Als je nu denkt: dit kan je toch ook zelf bedenken en uitzoeken? Dan heb jij nog nooit in de positie gezeten waarin je wereld een kleine bubbel is en je niet eens weet dat verder studeren een mogelijkheid is.


Vaak genoeg heb ik een net afgestudeerde hbo student tegenover mij zitten.


Deze wil niet onderaan beginnen, want come on.. Hij of zij heeft niet voor niets een hbo diploma behaald. En ze willen direct een hoog salaris, want dat hoort er nu eenmaal bij.


Maar als ik vraag hoe zij in het privé leven er bij zitten krijg ik vaak ook studenten antwoorden. Ze wonen bij de ouders, willen niet te veel werken, want ja.. er moet ook gechilld worden. I get it!


Als ik mensen tegenover mij heb zitten met een werkverleden, zonder hbo diploma. Daar heb ik dan een heel ander gesprek mee.


Deze mensen zoeken een primaire baan, want de rekeningen moeten betaald worden.


Ze hebben vaak voor lastige keuzes gestaan, waardoor ze levenservaring hebben opgedaan.


Zowel de hbo student als de persoon zonder hbo papiertje, het zijn beide mooie mensen en kunnen elkaar aanvullen. Laat iemand zonder papiertje niet buiten staan, deze is waardevol en kan je levenservaring meegeven.0 opmerkingen

Comments


bottom of page